Nieuws

Zelfportret - collectie MSK Gent

Clausjaar afgetrapt

Wie Deinze zegt, zegt Emile Claus. De belangrijkste impressionist van ons land legde exact 100 jaar geleden zijn penseel voorgoed opzij en wisselde het aardse voor het eeuwige leven. Met het monumentale “Bietenoogst” en vele andere werken is Emile Claus onlosmakelijk met de collectie van mudel en met de Leiestreek verbonden.

Onder de noemer ‘een lichtjaar’ – een verwijzing naar de luminist die Claus was- kun je in de stad deelnemen aan verschillende activiteiten die focussen op Emile Claus (°27 september 1849 – †5 juni 1924).

De officieuze kick-off vond al op 15 december 2023 plaats met de organisatie van de Claus Christmas Run in het centrum van Deinze, waar maar liefst 1.000 sportievelingen aan deelnamen. Het hoogtepunt van het lichtjaar wordt ongetwijfeld de retrospectieve tentoonstelling “Emile Claus: Prins van het luminisme” die van 28 september 2024 tot en met 26 januari 2025 in mudel zal lopen. Meer dan 100 topwerken uit de grootste collecties komen naar Deinze. Verder heeft het uitgebreide jaarprogramma ook fietstochten, wandelingen, unieke events en publicaties in petto.

Laat je verrassen en ervaar met eigen ogen waarom deze kunstenaar terecht de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België is. Om daarvan te genieten hoef je geen expert te zijn.